Ga naar de inhoud

SeaMade

SEAMADE is het tweede gerealiseerde offshore windpark door Otary. Het SeaMade windpark bestaat uit twee concessiezones: Seastar en Mermaid, operationeel sinds eind 2020. In totaal zal SeaMade jaarlijks 500.000 Belgische gezinnen van duurzame elektriciteit kunnen voorzien.

Het SeaMade windpark is een combinatie van de projecten Seastar en Mermaid. Om het nodige schaalvoordeel te realiseren, werden beide projecten gecombineerd en kwamen partners Engie en Eneco aan boord. De financiering voor het Seamade windproject werd afgerond in een recordsnelheid van tien weken. Otary verzorgt, samen met de partners, de ontwikkeling, financiering en bouw van het SeaMade windproject van A tot Z en zal vanaf 2020 het windpark beheren. 

Over de windsnelheden

De SEAMADE wind turbines type SG 8.0-167 zijn uitgerust met de "high wind ride through"-software, die de vaste drempel voor uitschakeling bij hoge wind vervangt door een intelligente, op belasting gebaseerde vermindering van het uitgangsvermogen bij sommige windsnelheden op stormniveau. Deze functie beschermt zowel de turbines als de netstabiliteit door de productie bij storm geleidelijk te verminderen. Het mechanisme begint te werken bij windsnelheden van 23-28 m/s en leidt tot uitschakeling bij 28-35 m/s”