Succesvolle installatie van twee offshore substations is belangrijke mijlpaal voor offshore windmolenpark SeaMade

Succesvolle installatie van twee offshore substations is belangrijke mijlpaal voor offshore windmolenpark SeaMade

Succesvolle installatie van twee offshore substations is belangrijke mijlpaal voor offshore windmolenpark SeaMade

Met elk een gewicht van 1.200 ton vormen de substations het kloppende hart van het offshore windmolenpark. Zij transformeren de geproduceerde windenergie tot 225 kV, waarna de elektriciteit via het Modular Offshore Grid (MOG) van Elia de kust bereikt. De exportkabel die de elektriciteit naar de kust brengt, werd eerder geïnstalleerd met het kabelinstallatieschip ‘Living Stone’.

De installatie van de substations werd uitgevoerd met het kraanschip ‘Gulliver’, dat wordt ingezet door DEME’s dochtermaatschappij Scaldis die gespecialiseerd is in zwaar hijswerk op zee. In een eerder stadium installeerde offshore installatieschip ‘Innovation’ van DEME alle funderingen, ook die voor de twee substations.

Bart de Poorter, General Manager DEME Offshore licht toe: “Ondanks de uitdagende weersomstandigheden van de voorbije weken ligt het SeaMade-project op schema. De succesvolle installatie van de twee offshore substations werd enkel mogelijk gemaakt dankzij de nauwe samenwerking tussen het SeaMade-team en onze partners Smulders, ENGIE Fabricom en Tractebel, alsook de hoogopgeleide experts aan boord van onze schepen.”

Mathias Verkest CEO SeaMade offshore windpark zegt: "Ik ben blij te zien dat deze bijzonder grote mecano in elkaar wordt gezet, waardoor we stap voor stap de start naderen van de productie van groene energie voor 485.000 huishoudens, dit vanaf de herfst. Een bijzonder dankwoord aan het SeaMade team en alle betrokken partijen voor de nauwe samenwerking en de gezamenlijke inspanningen om dit te realiseren".

In de lente start de installatie van de 58 turbines. DEME zal zijn offshore installatieschip ‘Apollo’ inzetten, dat onlangs de precisiewerken uitvoerde voor de installatie van de funderingspijlers in het offshore windmolenpark Moray East in Schotland. Dit wordt echter het eerste turbine-installatieproject voor ‘Apollo’. Dit veelzijdige schip heeft al sinds de inhuldiging in februari vorig jaar een volledig gevuld orderboek.

In april zal het kabelinstallatieschip ‘Living Stone’ starten met de installatie van de inter-arraykabels.