Oostende (BE) | SEAMADE NV kondigt de succesvolle indienstname aan van de export kabels van Seastar & Mermaid, SeaMade’s offshore windparken

Zodra de windturbines en infield kabels geïnstalleerd zijn, zal SeaMade’s groene stroom via deze verbindingen onze Belgische huishoudens bereiken.
Het consortium DEME OFFSHORE en HELLENIC CABLES S.A. ondertekende het EPCI contract van de onderzeese hoogspanningskabels voor het gecombineerde project van SeaMade eind november 2018.

Mathias Verkest – CEO SeaMade:

"Dit is opnieuw een belangrijke mijlpaal voor het SeaMade offshore windpark, en een essentiële stap op weg naar de productie van meer groene energie.
Mijn dank gaat uit naar het Otary-team, alle onderaannemers en partners, die buitengewoon hard werken, en zich hierbij de hoogste gezondheids- en veiligheidsnormen opleggen.
Eind 2020 zal SeaMade operationeel zijn met een capaciteit van 487 megawatt, en 485.000 huishoudens van groene stroom voorzien.
Ik ben erg trots op het feit dat SeaMade aanzienlijk bijdraagt aan het bindende doel van België om tegen 2020 13% van onze energie te hebben opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. De helft van deze hernieuwbare energieproductie zal afkomstig zijn van offshore windenergie. SeaMade zal instaan voor bijna een kwart van de benodigde offshore energieproductie. ”

Bart De Poorter, General Manager DEME Offshore:

“Dit is een geweldige prestatie van het projectteam en een belangrijke stap richting de productie van meer groene energie in België. Deze mijlpaal onderstreept onze ongeëvenaarde expertise in het volledige kabelinstallatieproces, van ontwerp tot inbedrijfstelling. Ik wil in het bijzonder Hellenic Cables bedanken voor de uitstekende samenwerking ook op technisch vlak, waardoor, vooral in deze moeilijke tijden alles zeer efficiënt verliep. We zetten momenteel de inter-array kabelinstallatie verder, en bereiden ons voor op een veilige en succesvolle installatiecampagne voor turbines, die medio juni van start gaat. ”

Alexios Alexiou, CEO Hellenic Cables:

“SeaMade markeert ons tweede en zeer succesvolle 220kV-project voor onderzeese kabels in België, samen met DEME Offshore, die hierin een waardevolle partner bleek te zijn. Via ons moederbedrijf Cenergy Holdings SA, ons indirect hoofdkantoor in België, zijn we trots om bij te dragen aan de milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen van het land met onze betrokkenheid bij het grootste offshore windproject van België. Verder is de succesvolle uitvoering van het SeaMade-project een bewijs van onze inzet voor concurrerende en hoogwaardige bekabelingsoplossingen voor de offshore windindustrie wereldwijd, vooral in de huidige uitdagende tijden waarmee de hele wereld wordt geconfronteerd. ”