Installatie turbines voor grootste offshore windpark van België met succes afgerond

De offshore bouw van het SeaMade-windpark ging in september 2019 van start met de installatie van de funderingen. DEME was verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, bouw en installatie (EPCI) van de funderingen, turbines, inter-array- en exportkabels, naast de installatie van twee offshore substations. Het DP2 offshore installatieschip ‘Apollo’ van DEME installeerde 58 Siemens Gamesa-turbines van 8,4 MW op de monopijlerfunderingen.

Bart De Poorter, General Manager van DEME Offshore: “Dit grootschalige project in zo'n korte tijdspanne voltooien was enkel mogelijk dankzij de geïntegreerde Balance of Plant-aanpak en een verregaande samenwerking met onze klant, naast de niet-aflatende inspanningen en vastberadenheid van alle betrokken teams. Dit was ook het eerste turbine-installatieproject voor de ‘Apollo’. De bemanning heeft uitstekend werk geleverd, vooral gezien de bijkomende coronabeperkingen waarmee ze geconfronteerd werd. Bij DEME zijn we allemaal erg trots op de sleutelrol die we speelden bij de ontwikkeling van dit belangrijke windpark, dat een cruciale stap is om de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de Belgische overheid te helpen realiseren.”

Mathias Verkest, CEO van SeaMade en Otary: “Zeggen dat 2020 een bewogen jaar was voor Otary is nog heel zwak uitgedrukt.  Maar met het SeaMade-project heeft Otary nu het grootste offshore windpark in de Belgische Noordzee op tijd en binnen het budget gerealiseerd, ondanks deze uitdagende tijden. Alle partijen waren vastbesloten om het project nog voor het einde van 2020 klaar te hebben, op aandringen van de Belgische overheid. Missie geslaagd. Dankzij de vele bijdragen van aannemers en teamleden kon zelfs COVID-19 ons project niet stoppen of vertragen. Dat blijft toch een bijzondere prestatie! Onze oprechte dank aan het voltallige Otary-team en alle betrokken partijen voor het behalen van deze indrukwekkende mijlpaal. Dat was enkel mogelijk dankzij de ongelooflijke inzet, toewijding en talloze uren van alle projectteams.”